18.6.2015

Köyhän koulutaulut

Moni muukin on varmasti ihastellut vanhoja koulutauluja ja onnekkaimmat omistavat sellaisen. Hinnat ovat nousseet niissä huikean korkeiksi, mutta löytyipä minunkin rahapussille sopiva vaihtoehto.
Tilasin Taito Shopista (klik) koulutaulujulisteita ja askartelin niistä itselleni taulut.Tässä teko-ohjeet tauluihin, tosin suosittelen julisteen kiinnitystavaksi jotain muuta kuin omani, sillä paperijuliste meni ihan ruttuun ja näkyviin jäi ikäviä kurttuja.

Tarvitset julisteiden lisäksi:

- konepahvia (pahvia löysin paikallisesta kehystämöstä)
- mattopuukko
- vasara
- meisti reikien tekoon
- metalliset reiänvahvikkeet ja puristin (en tiedä vekottimen oikeaa nimeä, nämä löytyivät äitini askartelutarvikkeista)
- juuttinaruaAloitin leikkaamalla ison konepahvin mattopuukolla julisteiden kokoisiksi paloiksi. Pahvi on paksua, joten joutuu tekemään useita viiltoja, että sitä saa leikatuksi. Muista suojata pöydän pinta viiltojen varalta. Itse leikkasin pahvin lattialla paksujen sanomalehtikerrosten päällä.

Kiinnitin julisteet pahviin tapettiliisterillä, joka oli virhe, sillä paperi venyi ja en voinut välttyä rutuilta. Joku muu kiinnitystapa siis suositeltavaa. Annoin kuivua seuraavaan päivään asti kirjapinojen alla. Painot estivät konepahvin kaartumisen, jonka liisteröinti myös aiheuttaa.

Seuraavana päivänä paukauttelin meistin avulla reiät ja kiinnitin metallirenkulat niille tarkoitetulla puristimella. Lopuksi juuttinarut paikoilleen ja seinälle roikkumaan.
Hinnaksi yhdelle valmiille taululle tuli noin 13€.

Tietysti seinä piti järjestellä uusiksi, karsin pikkutauluja ja viime viikolla ostamani laatikko päätyi hyllyksi seinälle.
Oikein leppoisaa juhannusta kaikille!!!20 kommenttia:

 1. Todella hienot! :) Toimisikohan spray-liima paremmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spray-liima olisi varmasti hyvä vaihtoehto! Se kävikin mielessäni, mutta kun sellaista ei minulta löytynyt ja piti saada taulut heti valmiiksi, niin käytin kotoa valmiina löytyviä tarvikkeita. Aina ei pitäisi olla niin hätähousu. :)

   Poista
 2. Hienot taulu, eikä aidoista kyllä erota...jos sitten ei nyt siksi, että ovat paremmassa kunnossa...:)
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Wau, hyvältä näyttää! Pitääkin kaivaa esille mun yks Ebba Masalinin taulu mökiltä, en ees muista mikä kasvi siinä on. Hyvää Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ehkä jonain päivänä minultakin löytyy se aito Ebba. :)

   Poista
 4. Onkin ihanat, tosi ihanat. Minäkin olen vanhoja koulutauluja ihastellut, mutta tosiaan aika pilvissä on hinnat. Kiitos julistevinkistä, saatampa hyvinkin napata.

  VastaaPoista
 5. Wau! Ja peuranpää se vasta hieno onkin! Pitäsi varmaan alkaa suojelemaan enemmän omia koulutauluja, kun kissat tykkäävät niitä aina läpsytellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peuranpää on kyllä kiva ystävältä joskus saatu synttärilahja.
   Vai sellaisia läpsyttelijöitä teiltä löytyy. :D

   Poista
 6. Voi kun nätit! Itsekin katselin just kirpparilla vanhoja opetustauluja, mutta ei riitä kukkaro niihin, ovat niin korkeissa hinnoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässäpä hiukan edullisempi ratkaisu. Tosin aidot vanhat on kyllä paljon ihanampia.

   Poista
 7. Ai kun somat. Kiitos vinkistä, en todellakaan tiennyt että noita saa julisteina. Rakastan mustapohjaisia opetustauluja mutta mistäpä niitä enää saisi inhimilliseen hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hinnat ovat nousseet mielestäni jo hävyttömän korkeiksi.

   Poista
 8. Tuli hienot taulut. Ensi silmäyksellä näytti niille vanhoille koulutauluille! Pitääpä pitää mielessä tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän nuo aitojen veroisia ole, mutta kivoja kuitenkin. :)

   Poista
 9. Kivat taulut, katselin itsekin samaisia Taito-shopista. Tuohon pahvin kaartumiseen auttaa sellainen kirjansidonnasta opittu neuvo kuin paperin/pahvin kuitusuunta (voi googlettaa sanoilla kuitusuunta & paperi). Eli laittamalla kuitusuunta pystyyn niin ei pitäisi kupertumista tapahtua. Liimatessa voi myös käyttää erikeeperin ja liisterin sekoitusta, toki en tiedä minkä tasoista paperia nuo julisteet ovat eli jos on suht ohutta ja muovimaista ovat aika haasteelliset saada nätisti.

  VastaaPoista